Tak, jak na świątecznym stole obowiązkowo pojawiają się dania grzybowe i z grzybami, tak nie powinno zabraknąć na nim również dań kapuścianych i z kapusty czy mięsnych i z mięsem. Nie zapominajmy również o czymś „na słodko”, a więc pysznych deserach- tortach, ciastach, ciasteczkach, kremach, musach, kompotach czy owocowych zupach.
KUTIA WIGILIJNA
25 dag gotowej masy makowej z bakaliami, 20 dag oczyszczonej pszenicy 5 łyżek stołowych miodu, olejek waniliowy
Oczyszczoną pszenicę dokładnie wypłukać, a następnie zalać wodą w proporcji 1:3 i gotować. Kiedy pszenica „przyjmie” całą wodę, naczynie przykryć i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika aż ziarna zmiękną. Ostudzić. Wymieszać z masą makową i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż dzień w przeciwnym razie, stanie się ona twarda i niesmaczna.
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
½ kg mąki pszennej, 30 dag miodu sztucznego bądź prawdziwego, 10 dag cukru pudru, 10 dag masła, 5 dag przyprawy do piernika, 1 jajo, 2 łyżeczki kakao do ciast, 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
Miód rozpuścić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrobić plastyczne ciasto. Cienko rozwałkować – ok. 3-4 milimetry. Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka. Piec ok. 5-10 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu dekorować lukrem, czekoladą, kolorowymi wiórkami, cukierkami itp. Odczekać trochę aż zmiękną. Zajadać ze smakiem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
CIASTO Z POWIDŁEM I MASĄ Z KASZY MANNY
Ciasto: ½ kg mąki pszennej, 15 dag cukru pudru, 2 jaja, 10 dag miodu sztucznego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 5 dag masła
Miód rozpuścić, wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części. Cienko rozwałkować. Upiec każdy placek.
Masa: ½ l mleka, 4 łyżki kaszy manny, 10 dag cukru pudru lub 1 ½ szklanki cukru w krysztale, 10 dag masła, 2 żółtka, 2 opakowania cukru waniliowego, powidło śliwkowe
Mleko zagotować, wsypać kaszę manną, gotować jeszcze przez chwilę aż do zgęstnienia. Schłodzić. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodać żółtka, stopniowo dodawać przygotowaną wcześniej masę. Ucierać do powstania jednolitej masy. Upieczone placki cienko smarować powidłem i masą. Przekładać. Wstawić do lodówki na noc. Dekorować cukrem pudrem.
KRUCHE CIASTECZKA Z MAKIEM
Zagnieść tradycyjne kruche ciasto (30 dag mąki pszennej, 15 dag masła, 20 dag cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 jaja). Cienko rozwałkować. Ciastem wykładać foremki. Wypełnić gotową masą makową z bakaliami. Piec w piekarniku 15-20 min. w temp. 180 stopni.