KAPUSTA Z GROCHEM I GRZYBAMI
1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 20 dag grochu łuskanego, 5 dag grzybów suszonych, ½ szklanki oleju, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, cukier
Groch opłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień, groch ugotować w tej samej wodzie, w której było moczony. Grzyby namoczyć, ugotować, pokroić. Kapustę opłukać i odcisnąć, zalać wywarem grzybowym. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości. Cebule poszatkować, zeszklić na odrobinie oleju. Do kapusty i grzybów wrzucić groch i przesmażoną cebulę, wlać resztę oleju. Doprawić według uznania. Dusić 15 minut.
BIGOS Z SUSZONYMI GRZYBAMI
główka białej kapusty, ok. 140 dag kapusty kiszonej, 2 duże cebule, 2-3 laski kiełbasy wędzonej, 5 dag grzybów suszonych, ½ kostki masła, 2 łyżki oleju, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
Kiszoną kapustę pokroić, białą kapustę poszatkować, całość zalać wodą, dodać przyprawy i gotować. Kiełbasę pokroić w pół plasterki i podsmażyć na oleju, cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, suszone grzyby namoczyć, a następnie pokroić w paski. Gdy kapusta zacznie mięknąć, wrzucić do niej pozostałe składniki, podlać wodą i dusić. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Bigos można podbić przecierem pomidorowym lub jasną zasmażką.
ROLADA GRZYBOWA
15 dag suszonych grzybów, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju, 1 jajo, 5 dużych ziemniaków, bułka tarta, sól, pieprz, wafel kwadratowy
Grzyby namoczyć, ugotować, ostudzić, drobno posiekać. Cebule pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc. Na wafel nałożyć gorąca masą ziemniaczaną, a na nią farsz grzybowy. Zwijamy wafel, roladę wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny po czym, pokroić ją w plastry, każdy plaster obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej, i usmażyć na tłuszczu. Podawać na gorąco.
AROMATYCZNY SOS BOROWIKOWY
20 dag suszonych borowików, 2 cebule, śmietana słodka 18% (do zup i sosów), masło, sól, pieprz, rozmaryn
Grzyby zalać wodą, odstawić na 2h, a następnie zagotować i odcedzić. Wywar grzybowy odstawić na bok. Cebule posiekać, zeszklić na maśle, dusić ok. 5 min., zagęścić łyżką mąki. Dodać ugotowane i posiekane grzyby, przyprawić. Podlać wywarem grzybowym. Zabielić śmietaną. Zagotować.
Uszka, pierogi, frykadelki– z nadzieniem grzybowym, kapuścianym, mięsnym, rybnym, a nawet owocowym, to wspaniałe pomysły na wzbogacenie świątecznego menu. Wypróbuj nowe przepisy i ciesz się niepowtarzalnym smakiem świątecznych dań!