Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Prosta zupa wigilijna

Łatwa zupa na Wigilię

ZUPA PIECZARKOWA

30 dag pieczarek, ½ cytryny, 2 łyżki masła, 1l bulionu, 2 ziemniaki, 1 marchewka, 100 ml śmietany do zup, suszona natka pietruszki, sól, pieprz

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, przesmażyć na maśle, chwilę poddusić na niewielkim ogniu. Pieczarki zalać bulionem, gotować 15 minut. Warzywa obrać i pokroić, wrzucić do gotującego się wywaru, gotować pod przykryciem do momentu, aż jarzyny zmiękną. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Po zestawieniu z ognia, wymieszać ze śmietaną i suszona pietruszką.

ZUPA CEBULOWA ZAPIEKANA Z SEREM

5 dużych cebul, 10 dag masła, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki tartego sera Gruyere,  łyżka mąki, 2l rosołu z kury, 1 szklanka białego wytrawnego wina, sól, pieprz, 2-3 liście laurowe, tymianek, szałwia, czerstwe pieczywo

Cebule posiekać, zeszklić na maśle. Dodać zioła i rozgnieciony czosnek. Wsypać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Zalać białym winem i odrobiną rosołu. Gotować na wolnym ogniu 40-50 minut, od czasu do czasu podlewać rosołem i mieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przelewać do kokilek. Na wierzchu położyć kromkę chleba podsmażoną wcześniej na maśle. Posypać startym serem. Zapiekać 20 min.

WIGILIJNA ZUPA RYBNA- SOLANKA, bo ryba, w jakiejkolwiek formie by ona nie była, jest jednym z 12 dań na wigilijnym stole, którego nie może zabraknąć.

4 filety rybne, 4 ziemniaki, porcja włoszczyzny, pół cebuli, 2 ogórki kwaszone, 2 pomidory, 3 łyżki śmietany kwaśnej, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, liść laurowy, sól, pieprz, koperek, pół cytryny

Jarzyny obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy wraz z liściem laurowym w osolonej wodzie. Gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojone pomidory i ogórki oraz kawałki filetów rybnych. Gotujemy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, śmietanę i przyprawy. Na końcu, koperek i sok z połówki cytryny.

ZUPA OWOCOWA Z MAKARONEM

1 kg dowolnych owoców świeżych lub mrożonych (może być mieszanka), 250 ml słodkiej śmietanki, kisiel, np. o smaku truskawkowym lub wiśniowym, cukier, makaron świderki

Owoce zalewamy 2 litrami wody i gotujemy. Kisiel rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do gotujących się owoców, doprowadzamy do wrzenia, zaprawiamy śmietaną. Słodzimy do smaku, wedle uznania. Podajemy z makaronem.