Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Ryba wigilijna inaczej

Ryba po grecku, w galarecie, smażona

RYBA PO GRECKU

filet z mintaja, 3 duże cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, seler średniej wielkości, 2 łyżki oleju, mały przecier pomidorowy, 4 łyżki ketchupu, sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy

Przygotowanie: jarzyny zetrzeć na grubej tarce, krótko smażyć na oleju. Podlać odrobiną wody, dodać przyprawy i dusić 15 minut. Następnie, dodać koncentrat pomidorowy i ketchup, znów podlać wodą i dusić 10 minut. Surowe filety podzielić na cząstki, sparzyć wrzątkiem. Układać warstwy warzyw i ryby w naczyniu do gotowania na parze, zaczynając i kończąc warzywami. Po ok. 15-20 minutach rybka jest ugotowana w warzywach i smakuje wybornie!

PSTRĄG NA NIEBIESKO

1 pstrąg; cebula, marchewka, pietruszka, seler- pokrojone w paseczki lub starte na grubej tarce,6 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, sól, ¼ szklanki octu winnego

Przygotowanie: Ułożyć rybę w całości lub w kawałkach na sicie lub na wkładce perforowanej, a następnie umieścić w naczyniu. Z jarzyn i przypraw ugotować wywar, i zalać nim rybę. Przykryć naczynie, doprowadzić wywar do wrzenia. Następnie gotować na słabym ogniu ok. 15 minut. Pstrąga dekorujemy warzywami, polewany masłem i skrapiamy sokiem z cytryny. Po zdjęciu skórki, ryba ma niebieskie zabarwienie.

KARP W GALARECIE

1 karp (ok.1 ½ kg), mały seler, po dwie cebule, pietruszki i marchewki, łyżeczka cukru, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie: rybę oczyścić i pokroić w dzwonka, skropić sokiem z cytryny. Warzywa obrać, pokroić w słupki. W płaskim naczyniu ułożyć warstwę warzyw  i rybę. Zalać litrem wody, posolić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 40-50 minut. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody. Do ryby dodać rozpuszczoną żelatynę, wywar doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować jeszcze przez 10 min. Schłodzić. Gdy galareta stężeje, wyłożyć porcje karpia na półmisek udekorowany liśćmi zielonej sałaty.

RYBA PANIEROWANA

1 kg filetów rybnych (np. panga, dorsz, flądra), sok z 1 cytryny, po 10 dag bułki tartej i mąki pszennej, ½ mleka3,2%, 2 jaja, olej do smażenia, pieprz, sól

Przygotowanie: filety opłukać, przekroić na pół. Moczyć w mleku ok. 20 min. Następnie, skropić okiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na 15 min. Filety doprawić solą i pieprzem z obu stron, obtaczać w mące, moczyć w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.

Szukasz więcej pomysłów na dania wigilijne? Sięgnij po przepisy na bożonarodzeniowe potrawy mięsne i zachwyć swoich bliskich!