Śląskie dania wigilijne

W świętach Bożego Narodzenia wspaniałe jest to, że jest to jedna z nielicznych okazji w ciągu całego roku, by spotkać się z rodziną i przyjaciółmi przy jednym stole. Biesiadowanie przy  stole nie ma końca dlatego też, ważne jest, aby niczego na nim nie zabrakło. Tradycyjne potrawy świąteczne, które przygotowuje się w naszych domach od zawsze, to podstawa, ale czasami warto wprowadzić do świątecznego menu dania, charakterystyczne dla innych regionów Polski, np. dla Śląska. Słodkości na święta w wydaniu śląskim zasługują na uwagę w sposób szczególny.

MOCZKA- TRADYCYJNA ŚWIĄTECZNA POTRAWA ŚLĄSKA

Składniki: 2 l kompotu wieloowocowego , ½ kg piernika, po 20 dag rodzynek, orzechów włoskich, suszonych śliwek i jabłek, daktyli, płatków migdałowych, tabliczka gorzkiej czekolady, sok z  1 cytryny, po 2 łyżki masła i mąki, cukier

Przygotowanie: piernik zetrzeć na grubej tarce, zalać litrem kompotu i odstawić na noc. Następnego dnia, wszystkie bakalie rozdrobnić według własnego uznania, zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości. Namoczony piernik utrzeć w mikserze, połączyć z bakaliami i startą czekoladą. Całość dokładnie mieszać, dolać pozostały kompot. Moczkę podbić zasmażką zrobioną z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki, i posłodzić. Zagotować, przyprawić sokiem z cytryny. Przysmak podawać schłodzony, przybrany bakaliami.

MAKÓWKI ŚLĄSKIE

Składniki: 1-1 ½ l mleka 3,2%, 5 łyżek stołowych cukru, 25 dag maku mielonego na sucho, 15 dag orzechów laskowych, 10 dag orzechów włoskich, 15 dag rodzynek, 2 bułki pszenne,

Przygotowanie: mleko zagotować z cukrem, wsypać zmielony mak i ponownie zagotować. Bułki pokroić w plastry, orzechy drobno posiekać. Układać warstwami w szklanej misce plastry bułki i orzechy z rodzynkami. Każdą warstwę przelewać schłodzonym mlekiem z makiem. Potrawa powinna mieć zwartą, gęstą konsystencję. Pozostawić do następnego dnia. W razie potrzeby, zbyt suche makówki zmoczyć ciepłym mlekiem. Dekorować rodzynkami i orzechami.

WIGILIJNA ZUPA MIGDAŁOWA

Składniki: 25 dag migdałów słodkich, kilka sztuk gorzkich migdałów, 1 l mleka 3,2%, 2 łyżki cukru, opakowanie cynamonu mielonego,

Przygotowanie: kilka migdałów zostawić do dekoracji, resztę migdałów sparzyć, obrać, rozgnieść z odrobiną ilością wody. Mleko zagotować, odstawić na chwile po czym, dodać roztłuczone migdały, cukier i cynamon. Przelać do filiżanek/bulionówek. Podawać z groszkiem ptysiowym lub ryżem. Dekorować migdałami.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 18242 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Comet Cache: failed to write cache file for: `/slaskie-dania-wigilijne/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`.' in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/xsv/public_html/068.pl/wp-includes/functions.php(3783): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/xsv/public_html/068.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/xsv/public_html/068.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #5 /home/xsv/public_html/068.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/xsv/public_html/068.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #7 in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435