USZKA Z GRZYBAMI
Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, jajo, woda, dwie szczypty soli,
Farsz: ½ kg pieczarek, 10 dag suszonych prawdziwków, 1 duża cebula, 1 jajo, łyżka kaszy manny, sól, pieprz, 2 łyżki masła, olej
Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na 2h, a następnie ugotować do miękkości. Odcedzić i pokroić. Pieczarki obrać i pokroić, oprószyć solą i usmażyć na maśle. Cebulę posiekać i smażyć z pieczarkami. Wrzucić suszone, obgotowane grzyby, podlać odrobiną wywaru grzybowego. Wsypać łyżkę kaszy manny, całość dokładnie wymieszać. Farsz zemleć w maszynce. Doprawić do smaku. Rozrobić z jajkiem.
Ciasto wyrobić i cienko rozwałkować. Wyciąć małe kółka bądź kwadraty. Nakładać farsz grzybowy, brzegi ciasta dokładnie zlepiać. Zawijać „uszka”. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 5 min. podawać z czerwonym barszczem, który od lat gości na naszych stołach jako zupa świąteczna.
PIEROGI Z KAPUSTĄ
Ciasto, jak wyżej.
Farsz: ½ kg kapusty kiszonej, 30 dag pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz, olej
Kapustę ugotować, odcisnąć, pokroić. Cebulę oraz pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić solą i pieprzem. Farsz wstawić do lodówki. Cienko rozwałkowane ciasto pokroić w kwadraty, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie 5-10 minut, w zależności od grubości ciasta. Podawać z omastą (cebula zeszklona na maśle).
CEBULAKI- PIEROGI Z CEBULĄ
Farsz: 6-8 cebul, masło, pieprz sól, słodka papryka mielona
Cebulę zeszklić na maśle, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Z ciasta francuskiego wykrawać kółka, nakładać farsz, zlepiać pierogi. Piec ok. 15 min. w temp. 180 stopni.
FRYKADELKI RYBNE
dowolne filety rybne, tuszki, kostki mrożone; czerstwa bułka (1 szt.), 3 duże cebule, 1 jajo, 1 łyżka margaryny, 1 pietruszka, 2 marchewki, niewielki kawałek selera, szklanka mleka, suszona natka pietruszki
Bułkę namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć i zemleć w maszynce do mięsa wraz z rybą i 1 cebulą. Dodać jajo, garść suszonej pietruszki i wyrobić masę. Doprawić do smaku. Jeśli masa jest zbyt sucha, stopić łyżkę margaryny i połączyć z masą. Formować pulpeciki. Pozostałe dwie cebule podzielić na ćwiartki i opiec nad ogniem. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Jarzyny i cebulę zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy i zagotować. Frykadelki ułożyć na sicie. Sito umieścić w wywarze jarzynowym. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut.