Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Bezmięsne dania na święta

Wegetariańskie potrawy świąteczne

Podczas wieczerzy wigilijnej, większość z nas nie jada potraw mięsnych, gdyż zabrania tego tradycja. Niemniej jednak, pierwszego dnia świąt Bożego Narodzenia, zakazu takie nie ma, więc chętnie sięgamy po smakołyki mięsne i z mięsa. Są jednak tacy, którzy od mięsa stronią przez calutki rok, a mianowicie wegetarianie. Jak zatem sprawić, by mimo oczywistych z racji swoich przekonań ograniczeń, mogli oni cieszyć się smakami bożonarodzeniowych potraw? Otóż, przygotować dania, które, choć bezmięsne, są równie smaczne jak one same. Dania grzybowe i z grzybami, pierogi z kapustą, bigos, kapusta z grochem- to nie jedyne pyszności, na które wegetarianie mogą sobie pozwolić…

KULEBIAK Z FARSZEM GRZYBOWYM

Ciasto: 4 szkl. mąki, 2 szczypty soli, 5 dag drożdży, 1 łyżka cukru, 2 żółtka, 10 dag masła, kilka łyżek ciepłego mleka, odrobinę stopionego masła oraz rozbełtane białko jaja do smarowania

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko, dodać 2 żółtka jaj, sól, zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko. Zarobić ciasto. Wlać stopione masło i ponownie zarobić ciasto. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Farsz:  kg pieczarek, 2 cebule, 6 jaj, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki masła, natka pietruszki (może być suszona), sól, pieprz czarny, olej

Cebule poszatkować i zeszklić na oleju. Pieczarki obrać i pokroić w plastry, smażyć z cebulą aż oddadzą wodę. Doprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia. Wsypać ugotowane na twardo, drobno posiekane jaja, dodać natkę pietruszki i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować tak, by powstały prostokąty o grubości 1 cm. Ułożyć je na papierze do pieczenia, posmarować stopionym masłem, nałożyć farsz na 2/3 długości. Zwinąć roladę, skleić brzegi, ułożyć na blasze. W każdym kulebiaku wyciąć dwa małe otwory, przez które będzie uciekać para. Odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym białkiem. Piec 50-60 min. w temp. 170 stopni na złocisty kolor. Podawać na ciepło z pieprznym barszczem.

SŁODKIE PIEROŻKI WIGILIJNE

Ciasto drożdżowe wg ulubionego przepisu.

Nadzienie: jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce. Posłodzić wedle uznania, dodać cukier waniliowy, rodzynki lub inne „miękkie” bakalie, np. suszone morele, daktyle. Połączyć wszystkie składniki.

Z ciasta drożdżowego wykrajać kwadraty 5×5, nakładać farsz, zlepiać pierożki. Smażyć na tłuszczu roślinnym (rekomendowany olej rzepakowy). WAŻNE! Pierogi nie mają pływać w oleju, ale delikatnie obsmażać się w nim! Podawać po ostygnięciu, ale jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem.