Regionalne przysmaki świąteczne– wzbogać swoją kuchnię o nowe smaki!
PIECZEŃ WOŁOWA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI
1,5 mięsa wołowego pieczeniowego, 30 dag chudego, wędzonego boczku, 20 dag pieczarek, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, sól/pieprz, ziele angielskie, ¼ szkl. oleju, łyżka masła
Mięso dokładnie opłukać, naciąć brzegi tak, by powstały dwie kieszonki. Natrzeć przyprawami z każdej strony. Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Dodać poszatkowaną cebulkę i smażyć w dalszym ciągu. Boczek pokroić wedle uznania. Jedną kieszeń wołową napełnić farszem cebulowo-pieczarkowym, w drugą włożyć kawałki wędzonego boczku. Kieszenie spiąć wykałaczkami lub przewiązać pieczeń sznurkiem. Tak przygotowane mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać olejem, podlać wodą i przykryć. Piec w temp. 180 stopni przez 2-3 godziny, od czasu do czasu polewać pieczeń sosem powstałym w trakcie pieczenia.
PIECZEŃ WIEPRZOWA Z WARZYWAMI
1,2 kg wieprzowiny z łopatką z warstwą tłuszczu i skóry, 3 duże cebule, 2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, kawałek selera, 4 łyżki oleju, 200 ml bulionu, sól, pieprz
Mięso opłukać, osuszyć, ponacinać skórę i tłuszcz „w romby”. W naczyniu rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z każdej strony. Pieczeń oprószyć solą i pieprzem, i ułożyć skórą do góry. Wstawić bez przykrycia do piekarnika na 40 min. (temp. 200 stopni). W międzyczasie, umyć warzywa i pokroić je w słupki. Cebule poćwiartować i przypalić nad ogniem. Mięso wyjąć z piekarnika, obrócić skórą do dołu. Na wierzchu ułożyć warzywa, pieczeń polać bulionem i wstawić do piekarnika na kolejne 40 min., od czasu do czasu podlewać bulionem i sosem powstałym w trakcie pieczenia. Gotową pieczeń kroić wzdłuż włókien, podawać z warzywami i/lub ziemniaczano-ziołowym puree.
KURCZAK NADZIEWANY WĄTRÓBKĄ
Tusza kurczaka (ok. 1,5 kg), 25 dag wątróbki drobiowej, 1 cebula, 2 jaja, 1 czerstwa bułka, natka pietruszki, majeranek, bułka tarta, sól pieprz, masło lub olej
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć dokładnie solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na noc do lodówki. Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i wymieszać z surową, pokrojoną drobno wątróbką oraz z posiekaną natką pietruszki. Cebulę pokroić, zeszklić na maśle i połączyć z wątróbką. Dodać żółtka jaj i pianę z ubitych białek, wyrobić masę. Doprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą jeśli masa jest zbyt rzadka. Kurczaka wyjąć z lodówki i napełnić farszem, otwór spiąć wykałaczką. Nadzianego kurczaka ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, podlać wodą. Piec pod przykryciem w temp. 200 stopni przez ok. 1 ½ h.