Pieczone mięso na Boże Narodzenie

Regionalne przysmaki świąteczne– wzbogać swoją kuchnię o nowe smaki!

PIECZEŃ WOŁOWA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI

1,5 mięsa wołowego pieczeniowego, 30 dag chudego, wędzonego boczku, 20 dag pieczarek, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, sól/pieprz, ziele angielskie, ¼ szkl. oleju, łyżka masła

Mięso dokładnie opłukać, naciąć brzegi tak, by powstały dwie kieszonki. Natrzeć przyprawami z każdej strony. Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Dodać poszatkowaną cebulkę i smażyć w dalszym ciągu. Boczek pokroić wedle uznania. Jedną kieszeń wołową napełnić farszem cebulowo-pieczarkowym, w drugą włożyć kawałki wędzonego boczku. Kieszenie spiąć wykałaczkami lub przewiązać pieczeń sznurkiem. Tak przygotowane mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać olejem, podlać wodą i przykryć. Piec w temp. 180 stopni przez 2-3 godziny, od czasu do czasu polewać pieczeń sosem powstałym w trakcie pieczenia.

PIECZEŃ WIEPRZOWA Z WARZYWAMI

1,2 kg wieprzowiny z łopatką z warstwą tłuszczu i skóry, 3 duże cebule, 2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, kawałek selera, 4 łyżki oleju, 200 ml bulionu, sól, pieprz

Mięso opłukać, osuszyć, ponacinać skórę i tłuszcz „w romby”. W naczyniu rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z każdej strony. Pieczeń oprószyć solą i pieprzem, i ułożyć skórą do góry. Wstawić bez przykrycia do piekarnika na 40 min. (temp. 200 stopni). W międzyczasie, umyć warzywa i pokroić je w słupki. Cebule poćwiartować i przypalić nad ogniem. Mięso wyjąć z piekarnika, obrócić skórą do dołu. Na wierzchu ułożyć warzywa, pieczeń polać bulionem i wstawić do piekarnika na kolejne 40 min., od czasu do czasu podlewać bulionem i sosem powstałym w trakcie pieczenia. Gotową pieczeń kroić wzdłuż włókien, podawać z warzywami i/lub ziemniaczano-ziołowym puree.

KURCZAK NADZIEWANY WĄTRÓBKĄ

Tusza kurczaka (ok. 1,5 kg), 25 dag wątróbki drobiowej, 1 cebula, 2 jaja, 1 czerstwa bułka, natka pietruszki, majeranek, bułka tarta, sól pieprz, masło lub olej

Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć dokładnie solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na noc do lodówki. Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i wymieszać z surową, pokrojoną drobno wątróbką oraz z posiekaną natką pietruszki. Cebulę pokroić, zeszklić na maśle i połączyć z wątróbką. Dodać żółtka jaj i pianę z ubitych białek, wyrobić masę. Doprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą jeśli masa jest zbyt rzadka. Kurczaka wyjąć z lodówki i napełnić farszem, otwór spiąć wykałaczką. Nadzianego kurczaka ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, podlać wodą. Piec pod przykryciem w temp. 200 stopni przez ok. 1 ½ h.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 18296 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Comet Cache: failed to write cache file for: `/pieczone-mieso-na-boze-narodzenie/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`.' in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/xsv/public_html/068.pl/wp-includes/functions.php(3783): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/xsv/public_html/068.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/xsv/public_html/068.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #5 /home/xsv/public_html/068.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/xsv/public_html/068.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shu in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435